De Kimono: een Japanse traditie

Geplaatst op 24 maart 2017

Trots zijn we op onze nieuwe kimono’s: Matcha, Maiko & Kana. Maar waar komt de kimono eigenlijk vandaan? Lees meer over deze bijzondere Japanse traditie. 

DE OORSPRONG VAN DE KIMONO

Kimono betekent ook wel ‘ding (mono) om te dragen (ki)’. De kimono is een kledingstuk met een complexe geschiedenis die is gevormd door de evolutie van het weven, verven en borduurtechnieken, maar ook door culturele veranderingen in Japan. De kimono’s werden in eerste instantie ingevoerd als onderkleding. Het gebruik ervan als een normale vorm van kleding voor mannen en vrouwen dateert uit de de Muromachi periode (1392-1568).

Oorspronkelijk werd de kimono gedragen door gewone mensen, of als onderkleding gebruikt door de aristocratie. In de 16e eeuw begon de kimono het belangrijkste onderdeel van de jurk te worden, dit gold voor alle klassen en voor zowel mannen als vrouwen. Vanaf de zeventiende eeuw is de vorm van de kimono niet meer veranderd. Het is vandaag de dag nog steeds een belangrijk symbool van de traditionele Japanse cultuur. Bij een kimono draait het niet om de vorm van het kledingstuk, maar om het patroon. Indicaties van sociale status, persoonlijke identiteit en culturele sensitiviteit worden uitgedrukt door middel van kleur en decoraties.

Wist je dat..

» De dames met witte gezichten en rode lippen ‘Maiko’s’ of ‘Geiko’s’ heten

»  Maiko’s’ en geiko’s zijn gezelschapsdames, ook wel een Japanse muze genoemd

» Bij feesten, etentjes of andere bijeenkomsten is het de taak van de maiko’s en de geiko’s om de (mannelijke) gasten bezig te houden met een gesprek, zang, dans en muziek.

» De maiko of geiko brengen de meeste tijd door in een ‘ochaya’, dat letterlijk vertaald ’theehuis’ betekent

» Het dragen van een kimono kent veel symboliek en regels: zo wordt het linkerpand altijd over het rechterpand geslagen bij de dagelijkse en de feestelijke dracht; alleen de mofuku, de rouwkimono, is andersom gewikkeld

 JAPANSE ESSENTIE

Het is algemeen bekend dat Kimono’s nogal duur zijn. Dit beperkt het dragen er van, maar het verkondigt ook hun grote culturele waarde. Want inderdaad, het kledingstuk wordt om deze reden minder gedragen, maar de symbolische betekenis ervan is wel gegroeid. Sinds Japan aan het einde van de 19e eeuw zichzelf in de westerse wereld heeft weten te definiëren, wordt de kimono gebruikt om een soort grens aan te geven; met als doel te staan voor de essentie van Japan. Dit komt tot uiting in het feit dat de meeste hedendaagse textiel ontwerpers welke met de traditionele technieken werken, de kimono nog steeds zien als het primaire concept voor hun artistieke expressie.

SEAHORSE KIMONO

De essentie van Seahorse is het omarmen van het leven. Dit doen we door middel van producten te ontwerpen en te produceren die jou nog meer laten genieten van de mooie momenten die op jouw pad komen. We zijn er ons van bewust dat ieder moment om een ander soort product gaat. De kimono is het perfecte item om te dragen tijdens een fijne zomerdag: licht en luchtig en toch elegant en sierlijk. De inspiratie voor de drie ontwerpen komt voort uit bijzondere reizen en de magische natuur die ons telkens weer doet verwonderen.

Bekijk de Seahorse Kimono’s hier.

 


 

 

#embracelife

Wat betekent 'embrace life' voor jou? Upload je eigen foto met hashtag #embracelife, tag ons en misschien wordt die van jou wel gekozen! @seahorseofficial

Highlights

embrace life

De allerleukste strandlakens voor de zomervakantie

Na weken lang veel thuis zitten en met de zomervakantie in aantocht is het verleidelijk om het vliegtuig te pakken naar een zonnige bestemming.

Met deze leuke accessoires blijft je badkamer netjes

Is jouw badkamer ook iedere dag weer een rommel? Liggen jouw rondslingerende handdoeken, vuile was en verzorgingsartikelen altijd in het zicht?